Stěry prostředí
Provádíme stanovení mikrobiální kontaminace krmivářských a potravinářských provozů a zdravotnického prostředí kultivačními metodami dle vyhlášky č. 289/2007 Sb. v aktuálním znění.
Stěry z povrchu výrobního zařízení se odebírají z plochy 10 cm2 po skončení čištění a dezinfekce.
Určuje se počet aerobních a anaerobních mikroorganismů a Salmonella.
Dle potřeby lze provést i další vyšetření:
- Listeria monocytogenes
- Escherichia coli
- koliformní bakterie
- Enterobacteriaceae
- kvasinky a plísně
Destruktivní metoda – stěry z jatečně upravených těl zvířat:
Tyto testy jsou určeny pro provozy s porážkou zvířat (skot, ovce, kozy, koně, prasata).
Kontrola je prováděna dle normy ČSN EN ISO 17604: Mikrobiologie potravinového řetězce – Vzorkování těl poražených zvířat pro mikrobiologické vyšetření a v souladu s nařízením komise (ES) č. 1441/2007 v aktuálním znění.
Vyšetřuje se celkový počet mikroorganismů a Enterobacteriaceae, případně další mikroorganismy:
- Listeria monocytogenes
- Escherichia coli
- koliformní bakterie
- Enterobacteriaceae
- Salmonella